Intervju predsednika Tursko-srpskog privrednog udruženja

Značajno mesto u direktnim stranim investicijama u Srbiji zauzimaju turske kompanije. Koji je interes turskih privrednika da posluju u Srbiji?

Sporazum o slobodnoj trgovini koji je potpisan između Srbije i Turske je značajno uticao na povećanje obima trgovine kao i to što na prostoru Republike Srbije posluje Halkbank a.d. Beograd gradeći dobre odnose sa svojim klijentima i privredom. Srbija ima veoma važan geostrateški položaj na Balkanu što se tiče privrede i putne mreže što je od izuzetnog značaja za investitore koji dolaze iz Republike Turske.

Ako je precizna informacija da oko 1.300 turskih kompanija posluje u Srbiji, da li je to maksimum ili još uvek ima prostora za proširenje saradnje?

Turske kompanije koje posluju u Srbiji zapošljavaju značajan broj ljudi. Vrednost turskih investicija povećana je na 250 miliona dolara i verujemo da ima dosta prostora za proširenje saradnje.

Trgovinska razmena između Srbije i Turske je u prva 3 kvartala 2021. godine, prema podacima Zavoda za statistiku, porasla za 37,9 odsto i iznosila je 1,4 milijarde dolara. Za čitavu prošlu godinu, obim razmene između dve države je iznosio rekordnih 1,5 milijardi dolara. Koji bi bio realan odnos robne razmene Srbije i Turske na godišnjem nivou?

U 2021. godini je ostvarena najveća trgovinska razmena dve zemlje. Prošle godine je iznosila 2 milijarde dolara, a u narednih nekoliko godina sigurno će dostići 5 milijardi dolara.

Kako bi ste opisali poslovni ambijent u Srbiji?

Što se poslovnog ambijenta u Srbiji tiče ono što stranim inventitorima predstavlja poteškoću  je višak administrativnih procedura. Digitalizacija administrativnih procedura će značajno unaprediti poslovni ambijent u Srbiji.

Kakvu poziciju zauzimaju u Turskoj vaše kompanije koje posluju u Srbiji?

Članovi Tursko-srpskog privrednog udruženja kao što su Beko Balkans, Nobel İlaç, Halkbank a.d. Beograd, Teklas, Söylemez, Eurotay, Bechtel Enka i svi ostali važe za vodeće kompanije u Turskoj što se tiče delatnosti kojom se bave. Turske investicije zauzimaju značajno mesto na ovim prostorima što se tiče turizma, bankarstva, zdravstva, energetike, industrije kao i obrazovanja.

Pored ulaganja u kompanije, Turska u Srbiji učestvuje i u izgradnji autoputeva bilo kao davalac kredita, izvođač radova ili kao deo konzorcijuma.

Veoma važni projekti su izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd kao i izgradnja Moravskog koridora. Autoput Sarajevo – Beograd smanjiće putovanje od Sarajeva do Novog Pazara, Prištine, Skoplja, Sofije, Istanbula a izgradnja auto-puta Pojate – Preljina će povezati tri okruga – Rasinski, Raški i Moravički sa koridorima 10 i 11.

U jednoj od poseta najavljena je saradnja dve zemlje u tehnološkom sektoru, oblasti koja se tek razvija u Srbiji. Istaknuto je da uskoro možemo očekivati angažovanje turskih inženjera i inovatora na zajedničkim projektima. Koji bi projekti bili prioritet?

Dolazak turskih tehnoloških kompanija predstavlja potencijal za saradnju u oblastima robotike, veštačke inteligencije i blokčejna. Treba pomenuti turske startup kompanije iz industrije video igara.

Turska je popularna destinacija i u Srbiji. Dogovorom je utvrđeno da je našim državljanima za ulazak i boravak u Turskoj dovoljna samo lična karta. Koja bi bila preporuka koja može da privuče srpskog turistu?

Između Srbije i Turske postoji bezvizni režim putovanja, a uskoro ćemo moći da putujemo sa čipovanim ličnim kartama. Pored Istanbula i Antalijske regije koje su dobro poznate turistima iz Srbije treba pomenuti Anadoliju. Kapadokija koja se nalazi u centralnoj Anadoliji je jedna od naših preporuka.

Završna reč

Strateška lokacija Srbije pruža značajnu logističku prednost turskim kompanijama a naša misija je podrška saradnji srpskih i turskih kompanija u različitim privrednim segmentima. Most saradnje između Srbije i Turske je jedan od značajnih ciljeva kao i održavanje dobrih odnosa i podsticanje turskih investitora da ulažu u Srbiju i da nastave da doprinose povećanju obima trgovine.

Podelite sa prijateljima